Normaalisti omatunnon tehtävänä on ilmoittaa, kun ihminen on tehnyt jotain väärin. Omatunnon voisi määritellä ihmisen moraalikäsitysten kautta - joidenkin omatunto kolkuttaa vasta, kun on vaarannettu ihmishenkiä. Joidenkin omatunto taas ilmoittaa pienestäkin rikkeestä, kuten pahasta ajatuksesta jotain toista ihmistä kohtaan. Joskus omatunto voi häiriintyä. Joskus omatunto voi alkaa kolkutella asioista, joista ei pitäisi potea huonoa omatuntoa tai kokea pahaa mieltä. Elämässäni huonon omatunnon puuskat ja ahdistuksen tunteet liittyvät syömiseen.

Normaalistihan viikonloppuun ja juhliin kuuluu herkuttelu, eikö niin? Normaalisti ihminen saa syödä ihan kunnolla ilman, että siitä tarvitsisi kokea pahaa mieltä. Ennen saatoin syödä jotain pientä hyvää joka päivä, ja ennen söinkin normaalisti. Ennen söin ilman huonoa omatuntoa - paitsi jos söin liikaa. Ähkyn tunsi silloin mahakipuna, ja huono omatunto seurasi siitä.

Elämäntapamuutosten myötä herkuttelukertani vähenivät. Enää en syönytkän jotain hyvää joka päivä. Kasvisten syöntini lisääntyi, ja tunsin voitonriemua joka kerta vaa'an näyttäessä pienempää lukemaa. Tavoitepainoni oli realistinen, ja uskoin olevani onnellinen saavutettuani sen. Onnistuin, ja tavoitepaino paukkui rikki. Huono omatunto sen sijaan vain lisääntyi - nyt en saisi repsahtaa takaisin siihen, mistä lähdettiin. Nyt en saisi antaa itselleni mahdollisuutta naposteluun ja herkutteluun. Lisäsin liikuntakertojani ja vähensin samassa suhteessa syömistäni. Vähitellen ruokailut alkoivat ahdistaa, ja elin oikeastaan pelkällä salaatilla.

Eihän syömisestä saisi potea huonoa omatuntoa? Eihän syöminen saisi aiheuttaa pahaa mieltä? Eikö syömisen pitäisi olla tilaisuus, josta nautitaan? Terveellä ihmisellä se meneekin niin - joskus on ihan hyvä käydä Mäkkärissä, ja joskus voi ostaa ison pussillisen irtokarkkia. Niistä voi nauttia hyvillä mielin. Mitä teen minä, jos hairahdun tuollaiseen? Menen kylpyhuoneeseen ja työnnän sormet kurkkuun. Kakistelen ja yskin vedet silmissä, mutta mitään ei tule ulos. Tunnen itseni paskaksi ihmiseksi ja mietin, mikä voisi olla seuraava keino saada pahat kalorit ulos.

Hyvä ja paha vääristyvät päässäni - hyvää on olla syömättä, pahaa on syödä. Pahaa on syödä edes oikea lämmin ateria, sillä siinä on liikaa kaloreita, jotka tekevät minusta läskin saman tien.